Webinar - Hvad er det og hvordan finder jeg den rette webinarplatform - Få svaret hos Marketingklubben

Hvad er et webinar? få svaret inkl. tips til valg af webinarplatform

Et webinar er en online interaktiv mødeform, hvor en præsentation, et seminar, en forelæsning, en workshop eller lignende afholdes over internettet. Webinarer kan bruges til mange…

Et webinar er en online interaktiv mødeform, hvor en præsentation, et seminar, en forelæsning, en workshop eller lignende afholdes over internettet. Webinarer kan bruges til mange forskellige formål, men er ofte anvendt som en salgskanal, hvor modtageren “betaler” for deltagelse i webinaret ved at tilmelde sig udbyderens nyhedsbrev.

Hvad er forskellen på et onlinemøde og et webinar?

Onlinemøder er kendetegnet ved at mindre grupper af mennesker mødes online ved mindre arrangementer, som f.eks. interne teammøder, kundemøder, mindre workshops og lignende. Onlinemøder afholdes typisk via Zoom, Microsoft Teams, Google Hangout eller lignende. Ved onlinemøder kan deltagerne typisk både se og høre hinanden og interagere via en fælles chat, interaktive whiteboards m.m. 

Webinarer er kendetegnet ved at en større gruppe deltager i en fælles undervisning, et onlinekursus, en workshop, et seminar eller lignende. Deltagerne kan normalt ikke se eller høre hinanden ved et webinar, men kan stille spørgsmål og kommentere undervejs via en fælles chat. 

Overordnet set er et webinar er kendetegnet ved en mere envejskommunikation, hvor værten underviser i et bestemt emne. For at skabe mere interaktion mellem deltagerne ved webinaret har de fleste webinarplatforme i dag en række værktøjer, som kan bringes i spil undervejs, for at øge interaktionen. Det er f.eks. funktioner, som afstemninger, quizzer, afspilning af videoer, fremhævelse af deltagernes spørgsmål, inddragelse af flere undervisere m.m. 

Undervisningen, som gennemgås i et webinar understøttes oftest af en præsentation i form af PowerPoint slides, Canva Slides eller lignende. Ofte får deltagerne tilsendt en optagelse af webinaret og i nogle tilfælde også værtens præsentation/slides via e-mail. Når der er tale om et salgswebinar bruger værten typisk den sidste del af webinaret på at sælge sin vare eller ydelse. Den opfølgende mail med optagelsen til webinaret er ofte første af en serie af mails, som udsendes automatisk efter afholdelse af webinaret.

Webinarer er typisk brugt til markedsføring, uddannelse og salg. Som selvstændig kan du drage fordel af webinarer på mange forskellige måder. Det er en effektiv måde at nå ud til dine potentielle kunder og opbygge tillid og autoritet i din branche.

Fordelene ved webinarer

Der er en række fordele ved at afholde webinarer, som f.eks.:

  1. Du kan styrke relationen til eksisterende og nye kunder fordi du viser dem, hvad du kan. Tilliden til dig og din ekspertise øges, når du giver deltagerne mulighed for at stille spørgsmål til emnet
  2. Webinarer er en nem måde at komme i gang med onlineundervisning og afholdelse af workshops m.m. Når du har opsat din webinarsoftware kan du nemt duplikere tidligere webinarer, oprette nye webinarer og afholde samme webinar flere gange
  3. Webinarer er en effektiv salgskanal, som fungerer godt i kombination med marketingindsatser på tværs af platforme, som f.eks. din hjemmeside/blog, sociale medier, YouTube, dit nyhedsbrev m.m.
  4. Mulighed for at automatisere tilmelding til webinarer og lave evergreen indhold med udgangspunkt i allerede afholdte webinarer
  5. Mulighed for at afholde webinarer i samarbejde med andre kollegaer og samarbejdspartnere

Webinarer, som en effektiv salgskanal

Du kan bruge et webinar til at markedsføre dine produkter eller tjenester. Du kan f.eks. afholde et webinar, hvor du til sidst i webinaret præsenterer et særligt tilbud eller en rabat på dit produkt, din ydelse eller dit onlinekursus og viser, hvordan det kan hjælpe dine potentielle kunder. 

Et webinar kan også bruges til at besvare spørgsmål – f.eks. i form af en LIVE Q&A – fra dine potentielle kunder og give dem mere information om dit produkt, din ydelse eller dit onlinekursus. Dette er særlig oplagt, hvis din målgruppe hellere vil stille anonyme spørgsmål fremfor at deltage i en LIVE Q&A i en offentlig Facebookgruppe. 

En række webinarplatforme giver dig også muligheden for at afholde evergreen webinarer, som betyder at du kan uploade en video eller genanvende optagelsen fra et tidligere webinar og opsætte det til løbende (automatisk) afholdelse. Uden at du fysisk er til stede ved computeren. Brugeren tilmelder sig webinaret til den næste mulige tid, som du fastsætter intervaller for og så kan du på den måde løbende tiltrække nye potentielle kunder og leads/tilmeldinger til dit nyhedsbrev.

Der er mange muligheder for at bruge dine webinarer, som en effektiv salgskanal og et stærkt værktøj i din markedsføringsstrategi. For dig, som nemt kan dele din viden og vise undervisningsmateriale i form af slides eller videoer er webinarer helt klart værd at se nærmere på.

Hvilke webinarplatforme findes der? 

Der findes en lang række webinarplatforme, som hver især har deres fordele og ulemper. Eksempler på webinarplatforme er:

  • Zoom Weinars
  • Clickmeeting
  • Webinarjam
  • WebinarGeek
  • Zoho Meeting
  • Bigmarker
  • LiveWebinar
  • Adobe Connect
  • GoTo Webinar

Tips til valg af software, som giver dig det bedste udbytte af din webinarplatform

Softwareløsninger – herunder webinarplatforme – kan være en dyr investering. Særlig for dig, som er ønsker at holde softwareudgiften nede er det vigtigt at se på, hvilke funktioner du har brug for i starten.

Efter mange års erfaring med afholdelse af webinarer anbefaler jeg dig at lave en liste, hvor du som minimum svarer på spørgsmålene herunder, før du sammenligner webinarsoftware og træffer et valg:

  1. Har du ønsker til særlige funktioner eller skal du afholde klassiske webinarer, hvor deltagerne kan stille spørgsmål i chatten, du kan dele din skræm/præsentation m.m.?
  2. Hvor mange deltagere forventer du at have ved dine webinarer? 
  3. Hvor ofte skal du holde webinarer (1 x månedlig eller mere)?
  4. Skal deltagelse ved dine webinarer være gratis, koste en tilmelding til nyhedsbrevet eller skal der betales et beløb for deltagelse?
  5. Skal webinarplatformen integreres med dit nyhedsbrev, så deltagernes informationer overføres automatisk til dit e-mailmarketing system?
  6. Skal du afholde webinarer i samarbejde med andre, hvor de også skal kunne have rollen, som værter?
  7. Ønsker du at lave evergreen webinarer, som kan automatiseres, hvor deltagere kan tilmelde sig løbende og se et replay/et optaget webinar eller vil du kun afholde klassiske liveudgaver af dine webinarer?
  8. Hvilket månedligt budget har du til investering i en webinarplatform?

Når du har svaret på spørgsmålene anbefaler jeg dig at sammenligne funktioner og priser på minimum 2-4 webinarplatforme, før du beslutter dig. Står du tilbage med et par mulige valg, så prøv at søge yderligere inspiration på f.eks. YouTube og tilmeld dig en gratis prøve, hvis det er muligt. På den måde får du et godt indtryk i, hvordan den enkelte brugerflade er og om den passer til dig og dine præferencer for brugervenlighed,